Ordine şi medalii
 

Ordinul Infante Dom Henrique în grad de Mare Colan. Portugalia

ORDINUL „INFANTE DOM HENRIQUE”
ÎN GRAD DE MARE COLAN. PORTUGALIA

 

            Ordinul a fost instituit în iunie 1960, în memoria lui Henric Navigatorul, de la a cărui moarte se împlineau 500 de ani. Ordinul este organizat pe cinci grade, plus gradul de Mare Colan.
            În Republica Portugheză sunt încă în uz o parte dintre ordinele de foarte veche tradiţie ale Regatului Portugaliei şi care fuseseră menţinute sub regimul preşedintelui Salázar („Cristas”- instituit  în 1318, „Sf. Aviz”- instituit în 1162, „Sf. Iacob al Spadei”- din 1459 etc) dar ele se acordă extrem de rar şi numai militarilor, având o deosebită valoare simbolică. Sistemul de ordine uzual actualmente este format din trei ordine naţionale („Dom Henrique”, „Libertăţii” şi „Pentru Merit”) şi ordine pe domenii de activitate, dar dintre cele trei ordine naţionale numai două se conferă şi străinilor. Marele Colan al Ordinului „Dom Henrique” este cea mai importantă decoraţie a Portugaliei care se acordă preşedinţilor altor state.

 

 


Colan


Placă


Însemn cu lentă şi miniatură


Brevet


Cu prilejul vizitei de stat în România a Preşedintelui Portugaliei, Jorge Sampaio îi oferă preşedintelui României, Emil Constantinescu, ordinul naţional „Infante Dom Henrique” în grad de Mare Colan, 4 martie 2000